Historiallinen Hamina
ELÄMÄÄ SUOMEN SUURIRUHTINASKUNNASSA
Hamina oli Suomen suuriruhtinaskunnan aikana 1800-luvulla kukoistava kulttuurikeskus, jossa puhuttiin ranskaa, saksaa, ruotsia, suomea ja venäjää. Haminaa pyörittivät kauppiaat ja kadettikoulun upseerit, jotka osallistuivat kaupungin julkiseen elämään monilla aloilla ja olivat myöhemmin myös vaikuttamassa valtakunnallisiin asioihin niin kulttuurin, politiikan kuin talouselämänkin saralla. Haminasta ovat lähtöisin niin valtiomies Leo Mechelin kuin taiteilijat Hugo Simberg ja Magnus Enckellkin.
Suomen Keisarillinen Kadettikoulu aloitti toimintansa Haminassa vuonna 1821. Koulusta muodostui merkittävä kaupunkirakenteen elementti. Myös Suomen Marsalkka, C.G.E. Mannerheim kulki Haminan katuja käydessään Haminan Keisarillista Kadettikoulua vuosina 1882-1886.
Elämää Suomen suuriruhtinaskunnassa -päiväretkellä tehdään opastettu ja lyhyin näytelmin elävöitetty iltapäivän mittainen kaupunkikierros Haminan historiallisessa keskustassa. Kierroksessa tutustutaan siihen, millaista elämä oli 1800-luvun Haminassa Suomen suuriruhtinaskunnan aikana.
Haminan ammattimaisilla kaupunkioppailla riittää tarinoita niin rakennuksista, tunnetuista haminalaisista kuin historiallisista tapahtumistakin. Haminan Raatihuoneen ja Bastionin ympärillä on paljon nähtävää. Ympyräkatujen varsilta löytyy tunnelmallisia puutalokortteleita, kirkkoja ja hallintorakennuksia. Opastettu ja elävöitetty retki vie suoraan Haminan historian ytimeen.
- Tähdenmuotoinen bastionilinnoitus sulkee sisäänsä Haminan vanhan ympyräkeskustan, jonka kahdeksan sädekatua alkavat keskipisteessä sijaitsevalta Raatihuoneelta.
- Kauppiaantalomuseo esittelee 1900-luvun alun suomalais-venäläistä kauppiasperinnettä.
- Reserviupseerikoulun päärakennus on alun perin Haminassa 1821-1903 toimineen Keisarillisen Suomen Kadettikoulun päärakennus.
- Pietarin ja Paavalin ortodoksinen kirkko
- Vanha ruutikellari
- Ja paljon muuta.
Opastettuja ja elävöitettyjä Elämää Suomen Suuriruhtinaskunnassa -kaupunkikierroksia voi tiedustella www.haminanseudunoppaat.fi ja haminanseudunoppaat@gmail.com
Löysitko sivulta etsimäsi?