Harjun Hovi

Harjun historia alkaa 1700-luvulta Venäjän keisarinna Katariina Suuren ajoilta. Idyllinen kartanomiljöö Virolahdella on täyden palvelun keskus, jossa järjestät tilaisuuksia laidasta laitaan. Harjun kartanon yli 200-vuotias, upea päärakennus soveltuu erinomaisesti pienimuotoisten kokousten ja muiden tilaisuuksien pitopaikaksi. Voit majoittua Harjun Hovissa myös lomareissullasi tai ohikulkumatkalla. Alueelta löytyy paljon mielenkiintoista tekemistä ja elämyksiä.

Kiessin vintin maalaisromanttiseen tilaan voi loihtia unohtumattoman tilaisuuden kesäaikaan. Hevosajoneuvomuseo Kiessi esittelee noin sata erilaista hevosajoneuvoa kyntöaurasta ja muista työvälineistä kilpakärreihin. 

Räätälöi mieleenpainuva tilaisuus kokoustilojen ja majoituksen sekä monipuolisten aktiviteettien, kuten patikoinnin, ratsastuksen, off-road-ajelun tai vaikkapa kalliolta laskeutumisen ympärille! Alueella sijaitsee Harjun oppimiskeskus, jossa annetaan hevos-, puutarha-, maa- ja metsätalous- sekä luonto- ja ympäristöalojen ammatillista koulutusta.

Harjun miljöö on valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö. Puistoalue kartanon ympärillä on upea ja Harjun kartanon puistossa on suurehko vesiaihekokonaisuus, jonka on suunnitellut puutarhaneuvos Heikki Laaksonen. Tämän 1,25 hehtaarin kattavan uuden puistoalueen rakentaminen on merkittävä hanke sekä paikallisesti että valtakunnallisesti. Alueelle on rakennettu rinteeseen eri tasoihin neljä lampea, jotka yhdistyvät vesiputouksin ja puroin. Uuden puistoalueen rakentaminen jatkuu asteittain.

Harju näytteli myös keskeistä roolia Salpalinjan rakentamisen aloittamisessa ja myös linnoituksen puolustuksellisena kohteena. Salpalinja halkoo keskeltä Harjun kulttuurimaisemaa; muun muassa kaksi teräsbetonikorsua sijaitsee aivan kartanon vieressä. Harjun ja sen lähimaaston Salpalinja-laitteet on rakennettu torjumaan historiallista suurta rantatietä (Turku –Viipuri) idästä etenevä vihollinen. Suuri rantatie oli ainoa valmis hyökkäysura rantamaalla Neuvostoliitolle kohti Helsinkiä. Siksi tien kahta puolen Ravijoella ja siis myös Harjussa on pienellä alueella nähtävänä lähes kaikki linnoituksen laitetyypit, mikä tekee tästä harvinaisen kohteen. 

Harjun oppimiskeskuksen tapahtuma-alueella, Vahtivuorella, 15-metrinen kallioseinä toimii kalliolaskeutumisessa. Tässä ja parissa muussa aktiviteetissa yhteistyökumppanina toimii Seikkailuviikari. Alue on osa Salpapolkua, mutta alueella on myös lyhyempiä retkeily reittejä.

Alueelle voi tulla tutustumaan omatoimisesti ympärivuoden ja tilauksesta mahdollista saada opastettuja kierroksia. Harjun Hovissa majoitut tilavissa ja tyylikkäissä, historiallisissa puutaloissa.