Langinkosken keisarillinen kalastusmaja

Langinkoski

Venäjän keisari Aleksanteri III vieraili Kymijoen suistossa Langinkoskella 1800-luvun lopulla, ihastui ikihyviksi ja rakennutti paikalle kalastusmajan. Majasta tulikin koko keisariperheen suosikkipaikka, tarjosihan se tervetullutta vastapainoa Pietarin loistolle ja ankaralle hovietiketille.

Venäjän keisari Aleksanteri III:n kalastusmaja Langinkosken luonnonsuojelualueella on ainoa keisarin omistama rakennus, joka on säilynyt Venäjän rajojen ulkopuolella. Nykyään kalastusmaja toimii museona. Alakerrassa sijaitsevat sali, keittiö sekä keisariparin yksityiset oleskelutilat. Yläkerrassa pääset kurkistamaan esimerkiksi keisarillisten kesänviettoon sekä keisarillisen kalastusmajan eri vaiheisiin teemahuoneiden kautta. Alkuperäinen esineistö ja valokuvat kertovat tarinoita vaatimattoman talon korkea-arvoisista asukkaista. Pihapiirissä sijaitsee pieni kappeli, kalahautomo, kalastajien mökki ja kalastusvälinevaja.

Langinkoski on edelleen suosittu kalastuspaikka. Ympäristön luonnonsuojelualueella on myös runsaasti polkuja leppoisaa patikointia varten.

Kalastajan Langinkoski

Langinkoski tunnetaan erityisesti meritaimenpaikkana, mutta alueelta tavoittaa myös lohta. Langinkoskella ainoa sallittu kalastusmuoto on perinteinen perhokalastus ja alue soveltuukin siihen erinomaisesti. Alueen alimpana koskena se houkuttelee merestä jokeen nousevia meritaimenia pitkin kevättä sekä alkutalvesta. Langinkoski on kalastettavissa molemmilta rannoilta, ja puolen vaihto onnistuu kosken alapäässä joen ylittävän maantiesillan kautta. Jäätilanteen salliessa on alueella mahdollista kalastaa läpi talven. Langinkoskelta on myös erityisen hyvät mahdollisuudet tavoittaa lohen ja meritaimenen lisäksi muita Kymijoen kalalajeja kuten toutain, kuha, turpa sekä paikallinen taimen.

Langinkosken museotoiminnasta vastaa Suomen kansallismuseo.

Katso lisätiedot ja aukioloajat Langinkosken keisarillisen kalastusmajan omilta verkkosivuilta.