Kymijoen suistot ja haarat

Saisiko olla rauhaa erämaan autiudessa, seikkailuja luonnon helmassa, kalastusta tai vesiurheilua? Ehkä ihan kaikkea?

Kesyttömät kosket kiehtovat matkailijaa monimuotoisuudellaan. Luonto on luonut niistä uniikin taideteoksen. Koskille pääset pyörällä, meloen ja patikoiden. Anna kosken pauhun huumaannuttaa. Pysähdy kuuntelemaan sen kuohuja. Vesimassan vellonnassa on valtava voima. Ihaile luontoa, sen rikkautta ja jylhää ulkomuotoa.

Historian merkittäviä käänteitä todistanut, Etelä-Suomen valtavirta Kymijoki virtaa ainutlaatuisen alueemme läpi mereen viiden joenhaaran voimin. Jokaisella jokihaaralla on omanlaisena suisto, joka tarjoaa upeat puitteet mieleenpainuville luontokokemuksille.

Isoja osia joesta on säilynyt luonnonmukaisena ja joen varsilta löytyy monenlaista nähtävää ja koettavaa. Maisemat vaihtelevat täysin erämaisista alueista, viljavainioihin ja maaseutumaisiin kylämaisemiin. Rannoilta löytyy hienoja puistoja, luonnonsuojelualueita ja runsaasti historia eri kerrostumia. Kaiken huippuna ovat hienot kuohuvat kosket.

Historiallinen Kymijoki

Kymijoki on toiminut useaan otteeseen rajajokena. Välillä olemme olleet Ruotsin vallan alla ja välillä taas Venäjän puolella. Tämä on tuonut Kymijokivarsille varsin monenlaisia merkkihenkilöitä Ruotsin kuninkaasta Venäjän tsaareihin.

Oletko muuten koskaan pysähtynyt miettimään, miksi Kymijoen läntisen haaran itäpuolella on kylä nimeltä Pyhtää ja länsipuolella kylä nimeltä Ruotsinpyhtää? Kyllä – arvasit oikein. Ne olivat alkujaan samaa pitäjää, mutta Turun rauhassa vuonna 1743 Venäjän ja Ruotsin raja erotti alueet. Tutustu tähän alueeseen Strömforsin ruukissa ja Pyhtään Stockforsissa.

Strömforsin ruukki on yksi vanhimmista rautaruukeista maassamme. Vuonna 1695 vapaaherra Johan Creutz perusti Petjärven kylään ensimmäisen kankivasarapajan. Sijainti Kymijoen läntisimmän haaran varrella oli mitä parhain; käyttövoiman antavien koskien vesivoima oli runsas kaikkina vuodenaikoina, lisäksi läheisyydessä sijaitsivat laajat metsäalueet. Miljöö, jonka menneet patruunasukupolvet ovat luoneet, on säilynyt näihin päiviin asti lähes ennallaan vahvan omaleimaisena, viehättävänä kokonaisuutena.

Langinkoski

Langinkoski

Venäjän tuleva keisari Aleksanteri III valitsi Langinkosken
lomanviettopaikakseen. 1800-luvulla rakennetulla Keisarillisella kalastusmajalla narrattiin lohta ja vietettiin tunnelmallisia illallisia. Nykyään kalastusmaja toimii museona ja on osa Suomen kansallismuseon museoperhettä. Lumoudu alkuperäisestä historiallisesta ilmeestä sekä ainutlaatuisesta museoalueesta. Valikoi museokaupasta viehättävimmät matkamuistot itselle tai lahjaksi. Langinkosken keisarillinen kalastusmaja on tunnetuin Kymijokivarren nähtävyyskohde.

Langinkosken keisarillinen kalastusmaja

Joen varrelle patikoimaan

Joen varrella on kaksi hienoa puistoa, joista Karhulan Jokipuisto on useaan otteeseen palkittu erilaisissa puistokilpailuissa. Jokipuisto on myös Green Flag -sertifioitu puisto. Vuonna 2020 rakennetussa Siikakosken koskipuistossa on puistoalueiden lisäksi myös luonnonsuojelualueella kiemurteleva ulkoilureitistö.

Koskenlasku

Etsitkö huikeita kokemuksia, jotka muistat loppuelämäsi? Koskenlasku on sellainen. Se on paitsi vauhdikasta myös hauskaa. Luonto on niin läsnä, että siitä
voi vain yksinkertaisesti nauttia. Tunnelmallinen ruokailu, sauna ja palju kruunaavat koskiseikkailun.

Kymijoella on myös paljon melontaan ja koskenlaskuun soveltuvia alueita. Koskenlaskukohteista suosituimpia ovat Pernoonkosket ja Hirvikoski. Kaikki reitit ovat melko helppoja varsinkin, jos isoimmat kosket ohittaa kanoottia kantaen.

Koskia voi laskea myös kumilautoilla, jota varten joella toimii useampikin koskenlaskuyritys. He tarjoavat asiakasryhmille vaivattoman tavan kokea kuohuvat kosket. Yritykset tarjoavat niin lyhyitä kuin pitkiäkin jokiretkiä, joihin voi liittää muita oheispalveluja kuten ruokailua tai saunomista. Myös ohjattuun koskiuintiin on mahdollisuus.

Koskenlasku

Melonta

Lähde melontaseikkailuun vaikka Kuovinkallion laavulta ja melo Kymijoen Hirvikoskenhaaraa pitkin Hirvivuolteelle. Tai hyppää kajakkiin Strömforsin ruukista ja nautiskele melontareiteistä pitkin Suomen Amazonia. Välineet voit vuokrata paikanpäältä.

Melonta

Pyöräile koskille

Kymijoen kosket ovat unohtumaton elämys. Joen vartta pyöräillessä maisemat vaihtuvat viljavista pelloista karuihin kallioihin ja synkkiin metsiin. Kosken pauhussa arki unohtuu.

Kymijoen koskikierros -pyöräilyreitti

Kalastajan Kymijoki

Kymijoki on eteläisen Suomen merkittävin lohijoki. Vuosittain tuhannet kalastajat käyvät joella, jossa löytyy laadukkaita palveluja myös kalastusryhmille. Kymijoen lohi on maailman mittakaavassa melko suurikokoista. Kalastajia varten on seudulla monia kalastusalueita, ja paikalliset yrittäjät tarjoavat monenlaisia palveluita kalastuksesta kiinnostuneille matkailijoille. Parhaat ajat lohen kalastukselle ovat elo-syyskuu. Muina aikoina voi kalastaa esim. kuhaa tai haukea. Varaa mukaan eräopas, joka on erikoistunut kalastukseen niin saalis syö suuremmalla todennäköisyydellä. Kalastusreissu on monelle elämän ikimuistoisimpia kokemuksia.

Kalastus

Varaa elämyksiä matkallesi verkkokaupastamme

Varaa

Poimintoja blogistamme