Arkkitehti Josef Daniel Stenbäckin suunnittelema vuonna 1898 valmistunut Kotkan kirkko sijaitsee kaupungin keskustassa. Uusgoottilaista tyyliä edustavan punatiilisen kirkon torni ulottuu 54 metrin korkeuteen.
Kirkossa on erityisen vaikuttavat kuorin lasimaalausikkunat ja kuusimetriset yli 2 000 lasipalasta kootut ruusuikkunat. Taidemaalari Pekka Halosen maalaama alttaritaulu on nimeltään Tietäjien kumarrus.
Kotkan kirkon uudet urut vihittiin käyttöön kirkon 100-vuotisjuhlan kunniaksi adventtina vuonna 1998. 44-äänikertaiset urut edustavat saksalaisen tunnetun urkumestarin Gottfried Silbermannin luomaa rakennusperinnettä.
Vuonna 1999 saatiin puolestaan päätökseen laaja kirkon peruskorjaus ja kunnostustyö. Peruskorjauksen myötä kirkkorakennus sai alkuperäisen asunsa ulkoa ja sisältä. Kunnostuksessa palautettiin muun muassa kirkon alkuperäinen väriasu ootrauksineen ja runsaine kultauksineen.
Pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko on Haminan ortodoksisen seurakunnan pääkirkko. Tyylillisesti uusklassismia ja bysanttilaisia muotoja edustavaa kirkkoa rakennettiin vuosina 1832-37, kun taas kirkon uusbysanttilainen kellotorni on rakennettu vuonna 1862. Ulkopuolelta kirkko on pyöreä, kun taas kirkkosali on ristin muotoinen.
Pyhälle Henrikille omistettu Pyhtään keskiaikainen kivikirkko sijaitsee Kymijoen Pyhtään suuhaaran ja vanhan Turusta Viipuriin kulkevan niin sanotun Kuninkaantien risteyskohdassa. Kirkko on rakennettu noin vuonna 1460. Kirkon alkuperäinen keskiaikainen asu on säilynyt melkein koskemattomana – sen sisäarkkitehtuuri yksityiskohtineen tarjoaa kiinnostavaa katseltavaa. Kirkon pohjoisseinälle on kuvattu vaikuttava liki seitsemän metrin korkuinen Pyhä Kristoforos, kaikkien tiellä kulkijoiden suojelupyhimys.
Kymin nykyinen kirkko on Kotkan toiseksi vanhin käytössä oleva rakennus. Se valmistui vuonna 1850 ja vihittiin käyttöön juhannuksena 1851. Kirkko on rakennettu arkkitehti C.L. Engelin tyyppipiirustusten mukaan. Puu- ja kivirakenteinen kirkko on tyyliltään puhdaslinjaista uusklassista empireä ja väritykseltään Engelin suunnitelman mukainen.
Kirkkosalissa voit ihailla lukuisia yksityiskohtia. Esimerkiksi böömiläistä kristallia olevat kattokruunut ovat peräisin vuosilta 1790 ja 1814. Alttaritaulun, Jeesus Getsemanessa, on maalannut professori Berndt Godenhjelm vuonna 1865. Alttaripöydän suuret lasiset kynttilänjalat ovat lahja Karhulan lasitehtaan työntekijöiltä vuodelta 1901.
Kymin vanhan hautausmaan vanhimmat hautakivet ovat 1800-luvun alkupuolelta. Kauniit muistomerkit suomeksi, ruotsiksi, saksaksi ja venäjäksi laadittuine muistolauseineen kuljettavat sinut matkalle paikkakunnan ja Kymissä vaikuttaneiden sukujen historiaan.
Kymin kirkko kuuluu valtakunnalliseen tiekirkkoketjuun www.taivaallinentaukopaikka.fi/
Tämä Neitsyt Marialle pyhitetty keskiaikainen kivikirkko lienee rakennettu nykyiselle paikalleen ennen vuotta 1396. Kirkko on tuhoutunut ja korjattu useita kertoja, joten alkuperäisiä maalauksia ja esineistöä on vain vähän jäljellä.
Nykyiseen ulkoasuunsa kirkko korjattiin Haminan palon (1821) jälkeen arkkitehti C.L. Engelin piirustusten mukaan. Viimeisin kirkon kunnostustyö valmistui vuonna 2013 – uudistuksen johtoajatuksena oli palauttaa vuonna 1963 tehdyn remontin aikana piilotettua 1800-luvun henkeä.
Tähän päivään säilyneitä kirkollisia esineitä aina 1700-luvulta alkaen voit katsella museohuoneessa kirkon eteläsiivessä.
Johanneksen kirkko on poikkeus Haminan Raatihuoneen torille rakennettujen kirkkojen joukossa. Kaksi ensimmäistä, Ulrika Eleonoran kirkko ja Elisabetin kirkko, tuhoutuivat käyttökelvottomiksi; Ulrika Eleonoran kirkko vain 10 vuotta valmistumisensa jälkeen vuonna 1742 ja Elisabetin kirkko Haminan palossa vuonna 1821. Molemmat kirkot sijaitsivat Raatihuoneen vastakkaisella puolella nykyisen ortodoksisen kirkon paikalla. Johanneksen kirkon nykyisellä tontilla puolestaan sijaitsi komendantin talo, jossa solmittiin Haminan rauha vuonna 1809.
L. Engelin suunnittelema Johanneksen kirkko on vihitty käyttöön juhannuspäivänä vuonna 1843 ja se palveli alkujaan Haminan ruotsinkielistä väestöä. Kirkon alttaritaulun on maalannut B.A.Godenhjelm. Godenhjelm työskenteli varatuomarina, mutta heittäytyi sittemmin taidemaalariksi ja olikin 1800-luvun keskeisiä alttaritaulumaalareita Suomessa. Kirkon vanhin esine on Raamattu vuodelta 1703.
Peittämättömästä tiilestä rakennetun kirkon arkkitehtuuri yhdistelee uusgotiikkaa ja muita 1800-luvun loppupuolen tyylisuuntia. Kirkkoa alettiin rakentaa vuonna 1879 ja se valmistui kahdessa vuodessa lähes yksinomaan talkooväen ahkeruudella. Miehikkälän kirkko vihittiin käyttöön marraskuussa 1881.
Alkuperäiset Zachariassenin urkutehtaan urut vuodelta 1895 vaihdettiin vuonna 1980 uusiin, 16-äänikertaisiin urkuihin. Vanhoista uruista käytettiin uusiin urkuihin 10-äänikertaa ja myös urkujen julkisivu säilyi entisenlaisena.
Kotkansaaren Isopuistossa seisoo Kotkan vanhin rakennus. Pyhän Nikolaoksen kirkko rakennettiin 1799-1801 ja se on Kotkan ortodoksisen seurakunnan pääkirkko.
Ruotsinpyhtään kirkko sijaitsee kuvauksellisessa Strömforsin ruukissa. Sen alttaritaulun on maalannut Helene Schjerfbeck.
Löysitko sivulta etsimäsi?