Itäisen Suomenlahden saaristo

Missä katse saa vapaasti vaeltaa tuulen silittelemiä luotoja, karu kohtaa kauniin, historian hurjat käänteet ja romantiikka elävät sulassa sovussa. Missä pienet kylät henkivät omaleimaista saaristolaistunnelmaa. Siellä on monilta salassa pysynyt saaristo, yksi eteläisen Suomen vetovoimaisimpia matkailukohteita. Kesä on saaristomatkailun parasta aikaa, mutta osaan saarista pääsee myös talvella.

Tervetuloa nauttimaan Itäisen Suomenlahden upeasta saaristosta Kotkaan, Haminaan, Loviisaan, Pyhtäälle ja Virolahdelle!

Saaristoliikenne

Katso aikataulut

Kaunissaari

Pyhtään Kaunissaari on houkutellut lomalaisia jo 50-luvulta saakka. Sen pitkät hiekkarannat, levolliset männiköt, pittoreski kalastajakylä ja saaristokohteelle harvinaisen korkea palvelutaso pitävät matkailijan tyytyväisenä. Kaunissaareen pääset Kotkan Kuusisen satamasta yhteysaluksilla. Saarelta löytyy useita majoitusvaihtoehtoja ja ravintoloita sekä näkemistä ja kokemista useammaksi päiväksi.

Kaunissaari

Tammio

Tammiossa Haminan edustalla sijaitsee yksi itäisen Suomenlahden parhaiten säilyneistä saaristolaiskylistä. Voit aistia vanhan saaristolaiselämän havinaa ranta-aittojen ja pienten kujien miljöössä.

Tammio

Ulko-Tammio

Itäisen Suomenlahden kansallispuiston pääsaari Ulko-Tammio on maailman ensimmäinen puhelinvapaa saari. Asumaton kaunotar kätkee suojiinsa harvinaisia lintuja ja kasveja. Sen monipuolinen ja rehevä luonto karuine rantakallioineen on vaikuttava. Ei siis ihme, että Ulko-Tammio valittiin 2024 vuoden matkailukohteeksi. Ulko-Tammiossa pääset patikoimaan hyvin merkityillä luontopoluilla, ja lintutornista avautuu upea näkymä kansallispuistoon. Kesä-heinäkuun viikonloppuina Metsähallituksen opas on saarella opastamassa kansallispuiston kävijöitä.

Ulko-Tammio

Haapasaari

Haapasaari on vanha merivalvonnan ja luotsien saari. Se on noin kilometrin pituinen kaksiosainen saari, jonka puoliskot yhdistää Kylänlahden pohjoispuolella kulkeva vain 20 metriä leveä hiekkakangas. Haapasaari sijaitsee ulkosaaristossa noin 40 minuutin venematkanpäässä Kotkan Sapokasta.

Haapasaari

Rankki

Rankki on luonnonkaunis aarre Kotkan edustalla. Hollywoodista tutun Glenn Closen tähdittämä Kesäkirja-elokuva kuvattiin suurimmaksi osaksi juuri täällä.  Rentoudu kallioluodoilla ja anna katseesi levätä horisontissa. Perehdy saaren värikkääseen historiaan tykkibunkkereissa ja vanhassa puukasarmissa ja nauti vehreästä luonnosta saarta kiertävillä poluilla. Veneretkeä salaperäiselle entiselle sotilassaarelle voi todellakin suositella lämpimästi.

Rankki
Ravintola Vaakku

Varissaari

Varissaari sijaitsee aivan Kotkan edustalla ja se on kotkalaisten suosittu ulkoilukohde. Varissaaresta löytyvät myös Ruotsinsalmen Fort Elisabeth -merilinnoituksen rauniot. Linnake suojasi Ruotsinsalmeen eli nykyiseen Kotkaan johtavia laivaväyliä yhdessä Kukourissa sijaitsevan Fort Slavan kanssa. Osa rakennuksista ja muureista tuhoutui jo Krimin sodassa, mutta viime vuosina valleja on kunnostettu. Varissaaressa nautit Ravintola Vaakun herkkuja upeassa merimaisemassa. Säännöllistä reittiliikennettä ajetaan kesäisin Sapokan satamasta.

Varissaari
Lähde Kaakon saarimatkojen kyydissä salaperäiselle Orrengrundin majakkasaarelle

Orrengrund

Seikkaile salaperäiselle Orrengrundin majakkasaarelle! Orrengrund sijaitsee Loviisan kaakkoispuolella merkittävässä meriväylien risteyskohdassa. Se on noin kilometrin pituinen, kapeahko havumetsää kasvava kalliosaari ja itäisen Suomenlahden vilkkain toimiva luotsiasema. Loviisan vesillä sijaitsevan historiallisen saaren kallioille pääset piknikille m/v Nestorin kyydissä.

Orrengrundin majakkasaari

Kukouri

Kukouri on toinen Kotkan edustalla sijaitsevista linnoitussaarista. Kukourin punatiilinen pyöreä linnake, Fort Slava valmistui 1794. Fort Slava kuuluu Ruotsinsalmen merilinnoituksen uloimpiin linnakkeisiin. Linnakkeen erikoisuutena on sen täysin pyöreä muoto, mikä tekee siitä ainutlaatuisen Suomessa. Linnake on halkaisijaltaan 75 metriä ja se sisälsi 44 tykkiasemaa. Krimin sodan aikana 14 aluksen laivasto-osasto räjäytti linnakkeen 27. heinäkuuta 1855.

Svartholman merilinnoitus

Vietä kesäpäivä Suomenlinnan sisarlinnoituksessa Svartholmassa Loviisan edustalla. Ihastele restauroitua merilinnoitusta, nauti sopivan mittaisesta merimatkasta, herkuttele saaren bistrossa ja jää fiilistelemään Laivasillalle matkan jälkeen. Täydellistä.

Svartholman merilinnoitus

Rakinkotka

Seilaa Haminasta Rakinkotkan viikinkisaareen. Matka 27 hehtaarin kokoiseen luonnonsaareen kestää puolisen tuntia. Rakinkotka on osunut sekä Viikinkien että muuttolintujen reitille, joten se on täydellinen päiväretkikohde luonnon ja historian ystäville. Toukokuussa näet Rakinkotkassa ainutlaatuisen lintujen kevätmuuton. Keskikesällä pääset päiväretkelle viikinkien jalanjäljissä tiistaisin.

Rakinkotka

Itäisen Suomenlahden kansallispuisto

Itäisen Suomenlahden kansallispuisto sijaitsee ulkosaaristossa. Kansallispuistoon kuuluu yli sata saarta ja luotoa, jotka ovat tunnettuja erityisesti linnustostaan ja sotahistoriastaan.

Kansallispuiston pääsaari on Ulko-Tammio, josta löytyy kansallispuiston ainoa suojainen satama. Ulko-Tammio on myös sotahistoriallisesti merkittävä kohde, jossa on nähtävissä paljon toisen maailmansodan aikaisen linnoituksen ja varustuksen jäänteitä. Saaren sotahistoriaan voi tutustua luontopolkua kiertämällä. Luontopolun varrella on myös kaksi asemiinsa palautettua tykkiä.

Muuttolintubongareille kansallispuisto tarjoaa huikeita elämyksiä. Arktisten lintujen muutto, jokakeväinen arktika, on yksi näyttävimmistä lintumaailman tapahtumista. Monimiljoonainen muuttolintuparvi näyttäytyy koko komeudessaan Kaakkois-Suomessa ja sen pääreitti kulkee kansallispuiston yli.

Tutustu kohteisiin

Vastuullinen saaristomatkailija

Lintujen lisäksi kansallispuisto, kuten muukin saaristoalue, kätkee sisäänsä ainutlaatuista ja monimuotoista luontoa. Kansallispuisto on koti lukuisille eläimille, kasveille ja eliöille, jotka ovat vuosien saatossa oppineet elämään sovussa alueella vierailevien ihmisten kanssa, kunhan kansallispuiston kävijät muistavat olevansa luonnon asukkaiden vieraana.  

Saaristoliikenteen aikataulut

Katso aikataulut

Saaristomajoitus

Aikataulujen puitteissa voit tehdä päivän matkan tai viipyä pidempään. Jos telttailu ei ole sinun juttusi, löydät saarilta myös muita kiinnostavia yöpymismahdollisuuksia: Rankissa ja Kirkonmaalla yövyt sotilas- ja upseerihengessä entisissä kasarmi- ja asuntorakennuksissa ja Kaunissaaresta löydät useita tunnelmallisia yöpymismahdollisuuksia ja mökkejä. Jos majoitut mantereella, saaristo kutsuu sinut varmasti vierailulle seuraavanakin päivänä.

Palvelut saaristossa

Saaristo pyöräillen

Pääset polkupyörän kanssa matkailusaariin joko Kotkan Sapokan satamasta yksityisten liikennöitsijöiden aluksilla tai Kuusisen satamasta valtion yhteysaluksella. Aikataulujen puitteissa voit tehdä päivän matkan tai viipyä pidempään. Pyörän selästä näet enemmän!

Linnoitusten rannikko – pyöräilyreitti

Saaristo omalla veneellä

Kotkan, Haminan ja Loviisan edustan saaristo Itäisellä Suomenlahdella on ajan saatossa hiottu timantti. Suomen rosoisimman rannikon lukuisat vierassatamat ja poukamat kutsuvat rantautumaan. Rankki, Kirkonmaa, Tammio, Ulko-Tammio, Svartholm, Kukouri ja Pyhtään Kaunissaari kutsuvat sinua tutustumaan aitoon saaristolaiselämään, merilinnoituksiin ja karun kauniiseen luontoon.

Ainutlaatuinen Itäisen Suomenlahden kansallispuisto käsittää peräti 100 saarta ja luotoa, jotka ovat tunnettuja erityisesti linnustostaan ja sotahistoriastaan. Suurimmat saaret ovat Kilpisaari, Ristisaari, Ulko‐ Tammio, Mustaviiri ja Pitkäviiri. Useimmat saaret ovat puuttomia kalliosaaria, mutta alueella on myös harjusaaria, kuten Pitkäviiri.

Palvelut veneilijöille

Kalastus

Kymijoen ja Itäisen Suomenlahden vedet tarjoavat kalastuksesta innostuneelle Etelä-Suomen parhaimmat apajat. Olitpa merikalastaja, perhokalastaja, lohen narraaja tai harrastelijaheittelijä, kaakon kalavedet eivät jätä ketään kylmäksi.

Kalastus

Varaa elämyksiä matkallesi verkkokaupastamme

Varaa

Poimintoja blogistamme