Harjun Hovin Rosa Roslakka järjestää tapahtumia ja kertoo tarinoita rajaseudun historiasta
Virolahden Harjun Hovissa lintuparvet visertävät, traktorit hyrräävät ja suomenhevoset hirnuvat taustalla kun häitä vietetään ja matkailijat kiertelevät ihastelemassa Hovin upeaa puutarha-aluetta. Markkinointiassistentti Rosa Roslakan työympäristö on vertaansa vailla.
Historiallisessa Harjun Hovissa eletään vuoden kierron mukaan. Kesäisin alueella vietetään häitä ja majoitetaan matkailijoita. Syksyllä juhlitaan kekriä ja joulun alla pidetään joulumarkkinoita ja järjestetään pikkujoululounaita.
Läpi vuoden alueen upeista puistomaisemista nauttivat tyhyporukat, retkeilijät sekä puutarha-, luonto- ja hevosalan opiskelijat sekä maatalouden ja metsäalan opiskelijat, ja alueella näkee Salpalinjan kulkijoita, ratsastajia ja kalliolaskeutujia. Keväällä saapuvat luokkaretkeläiset.
Kotkalainen matkailualan restonomi Rosa Roslakka aloitti Harjun Hovin markkinointiassistenttina puolitoista vuotta sitten ja nauttii monipuolisesta työstään upeassa kartanomiljöössä silloinkin kun on kiirettä.
– Tämä on tosi monipuolinen työ vaihtelevine kausineen. Kesäisin on kiireisintä. Joka viikonloppu järjestetään juhlia, pääosin häitä. Tänä kesänä oli jopa vilkkaampaa kuin viime kesänä. Juhlien järjestämisessä on aina monenlaista tekemistä, ja opastettuja kierroksia pidetään paljon, Rosa kertoo.
Harjun Hovissa yhdistyy luonto, historia ja näiden innoittama luovuus. Ulkoilupoluilla mieli tuulettuu ja matkailija kokee monenlaisia, upeita elämyksiä historiallisella Salpalinjalla ja kaakon jylhissä metsissä.
– Harju toimi aikoinaan tärkeänä keskuksena tälle alueelle ja Virolahdelta on moni hyvä käytäntö levinnyt koko maahan, kertoo Rosa.
Virolahdelle perustettiin Suomen ensimmäinen kunnallinen kansakoulu jo vuonna 1857. Vireässä kunnassa tehtiin 1800-luvulla myös monia maatalouteen liittyviä uudistuksia kun kuntalaiset keksivät aloittaa esimerkiksi peltojen tiilisalaojittamisen ja karjan sisäruokinnat laidunaikana. Molemmat hyviä käytänteitä, jotka ovat edelleen käytössä. Virolahdelta levisi myös Ayshire-lypsykarja koko maahan ja on edelleen yleisin karjarotu maamme maataloudessa.
– Parasta on kun kierroksille tulee ihmisiä, joilla on jokin tietty side alueeseen, ja he osaavat kertoa lisää historian käänteistä ja itsekin oppii aina uuden asian ja saa liitettyä palan jo olemassa olevaan tarinaan, Rosa kertoo.
Virolahden historia on monipuolinen ja kiehtova. Salpalinja kulkee suoraan läpi Harjun alueen, ja viereiseltä Vahtivuorelta louhittiin sitä varten valtavia kivenlohkareita panssarikiviesteeseen, jota maailmalla kutsutaan osuvasti nimellä ’Dragon Teeth’.
Nyt Vahtivuoren upea louhitun kallioseinämän reunustama luonnon amfiteatteri tarjoaa upeat puitteet kalliolaskeutumiselle, mutta myös esimerkiksi syksyn lopulla vietettävälle kekrille.
Pimeässä syysillassa korkean kallion ja jylhän metsän reunustamalla aukealla, tulitaitelijoiden soihtujen loisteessa syntyy taianomainen tunnelma. Tällä luontonäyttämöllä poltetaan syysyön pimeydessä kolmimetrinen opiskelijoiden rakentama kekripukki.
Vaikka Harjun Hovi tarjoaakin tekemistä läpi vuoden, kesä on silti ehdoton ykkönen. Linnunlaulussa, taivaalla kaartelevien pääskysten alla ja uneliaaseen laaksoon avautuvassa maisemassa fiilis on kuin Toscanassa.
– Kesältä jäi kyllä päällimmäisenä mieleen upea Kaakon kamarimusiikkifestivaali. Keskikesän lämmössä täällä oli upea tunnelma puistokonserteissa ja puistobuffetissa, Rosa muistelee.
Kotkan Korelassa, maamme mittakaavassa ainutlaatuisen matkailunähtävyyden Langinkosken keisarillisen kalastusmajan naapurissa koko elämänsä asuneelle Rosalle Kotkakin on rakas.
– On ihan huikeata ajatella miten iso pala historiaa siinä on ihan nurkan takana, Rosa pohtii.
– Ja Kotkasta tulee tietysti heti ensimmäisenä mieleen Kotkan puistot. Onhan niitä puistoja joka paikassa, mutta ei samassa mittakaavassa kuin Kotkassa, Rosa jatkaa.
Saaristo on myös lapsuuden kesänsä Kotkan edustalla saaressa viettäneelle Rosalle lähellä sydäntä.
– Kotkassa meri on joka puolella vahvasti läsnä. Meri on aina meri ja kyllä sitä helposti sisämaassa alkaa kaipaamaan.
Rosa nauttii myös yhteisöllisyydestä, jota Harjun Hovi luo alueelle. Joulun alla järjestettävässä joulutapahtumassa Kiessimuseo, Kiessikahvila ja Kiessin vintti avataan ja kyläläiset kerääntyvät Harjuun lähituottajien joulutorille kuuntelemaan joululauluja, ja nauttimaan luonnosta jouluvaelluksella.
Sen jälkeen alkaa jälleen uusi vuoden kierto Harjun Hovissa ja Virolahden metsien keskellä uinuvilla kartanon mailla ryhdytään odottamaan kevään tuloa.
Löysitko sivulta etsimäsi?