Hiekkakakuista olympiapalkinnoille
Itärannikon parhaimman lohikeiton tittelistä käydään loputonta taistoa. Lähes jokaisella ravintolalla on oma luottoreseptinsä, ja ruokamatkan Helsingistä itään voi tehdä vaikka näitä toinen toistaan herkullisempia keittoja maistellen. Loviisassa saatiin viime kesänä maistaa ihan uudenlaista lohikeittoa, jonka ideoi ja toteutti juurilleen palannut Suomen kokkimaajoukkueen entinen johtaja Kristian Vuojärvi Degeri Summer Bar & Dine kesäterassilla Loviisan Laivasillalla.
– Minun pitkäaikainen haave oli oman sporttibaarin perustaminen kotikaupunkiini Loviisaan. On ollut todella hienoa saada toteuttaa tämä haave ja kesäterassi Laivasillalla lohikeittoineen kruunasi kokemuksen. Meidän lohikeittomme ei ole ainoastaan itärannikon paras, vaan oikeastaan koko maailman paras, toteaa Kristian.
Kristianilla on kaksi ravintolaa Helsingissä ja kolme Loviisassa. Loviisan sporttibaari Degeri tarjoilee mutkatonta ruokaa ja rentoa tunnelmaa kaupungin pääkadun varressa historiallisen Hotelli Degerbyn kivijalassa, ja kesäisin myös Laivasillalla Summer Bar & Dine -kesäterassilla.
Historiallinen Seurahuone puolestaan toimii tilausravintolana ja juhlatilana ja siellä järjestetään jopa maksimissaan 400 henkilön tilaisuuksia, kuten häitä, kokouksia, konsertteja ja näytelmiä. Se restauroitiin vastikään ja siellä järjestettiin kesällä Smaku-festivaali huippusuositun Loviisan Wanhat Talot -tapahtuman yhteydessä. Päähuomion mm. kirjastona aiemmin toimineessa rakennuksessa saavat pääsalin huikeat kattomaalaukset. Loviisan loisteliaalla kylpyläajalla itse Jean Sibelius ystävineen nauttivat lempiherkkujaan ostereita ja shampanjaa Seurahuoneen saleissa.
Korona-aikana Seurahuoneella oli hiljaista, mutta Kristian pitää tärkeänä että yrittäjällä on monipuolinen ja muuntautuva paletti.
– Kun ajat muuttuivat tehtiin me esimerkiksi Degerin yläkerran Hotelli Uniseen huonetilauksina kolmen ruokalajin illallisia ja luotiin käsite Peti & Burger. Asiakkaat olivat supertyytyväisiä, kertoo Kristian.
Sporttibaari Degeri toimii legendaarisen Hotelli Degerbyn tiloissa, joissa yrittäjät ovat vuosien varrella vaihtuneet, mutta asiakkaat pysyvät samoina.
– Me yritettiin jossain vaiheessa laajentaa vähän aukioloaikoja, mutta asiakkaat edelleen tulivat ja lähtivät samaan aikaan kuin ennenkin, naurahtaa Kristian.
Hotelli Degerbystä alkoi myös Kristianin oma työura. Se oli hänen ensimmäinen työpaikkansa 16-vuotiaana ja keittiöstä ei ole tarvinnut sen jälkeen lähteä. Nyt Kristianilla on kattava ja monipuolinen kokemus ravintola-alalta monenlaisissa rooleissa.
– Yhden kesän taisin teininä ajaa nurmikkoa, mutta muuten olen aina häärännyt keittiössä. Äiti on kertonut, että olin kolmevuotiaana todennut hiekkalaatikolla, että minusta tulee kokki. Sillä tiellä olen pysynyt, Kristian naurahtaa.
Nyt Kristian on yksi Suomen menestyneimmistä kokkikilpailijoista. Hänen hyllyssään komeilee MM hopea, Olympiahopea ja Pohjoismaiden mestaruus. Takana on jo lähes 20 vuotta innovatiivista ja innostunutta ruuanlaittoa ja ravintola-alan kehittämistä sekä kotimaassa että ulkomailla.
– On ollut todella hienoa päästä esimerkiksi perehtymään paikallisten tuottajien valikoimiin Loviisa-menua kootessa ja Sibeliuksen lempiherkkuihin Sibeliuskonsertin yhteydessä, Kristian muistelee.
Onpa Kristian päässyt valmistamaan aterian myös kuninkaallisille presidentinlinnassa. Uransa huippukohtina Kristian näkee myös ne hetket kun hän päässyt toteuttamaan omia pieniä unelmiaan, kuten sporttibaarin omaan kotikaupunkiinsa, tunnelmalliseen ja merelliseen Loviisaan.
– Loviisassa on valtavasti potentiaalia ja kesällä kaupunki täyttyy matkailijoista, eikä ihme sillä onhan tämä todella kaunis kaupunki ja merenranta houkuttelee kesäterasseille nauttimaan saaristotunnelmasta. Yritän omalta osaltani elävoittaa Loviisan ravintola- ja tapahtumatarjontaa. Yhteistyöllä Loviisasta saadaan Hankoakin vetovoimaisempi kesäkaupunki, Kristian toteaa.
Kristianin mielestä Loviisassa on parasta se, että alueelta saa monipuolisesti paikallisesti tuotettuja ruoka-aineita. Läheltä löytyy kaikkea mistä valmistaa ruokaa. On lihantuottajia, lampaantuottajia, kalastajia ja viljelijöitä.
– Loviisan perinne on aina ollut se, että tehdään siitä, mitä saa paikallisesti ja suositaan sesonkituotteita. Varmasti alueella on vielä enemmänkin paikallista tuotantoa mistä me ei edes vielä tiedetä. Olisi hienoa, jos pientuottajat tulisivat enemmän tarjoamaan omia tuotteitaan ravintoloille, Kristian tuumaa.
Kulttuurillisesti ja historiallisesti rannikkoalue Helsingistä itään on aina ollut sekoitus itää ja länttä, ja se on muovannut aikojen saatossa myös ruokakulttuuria. Vuosien varrella tosin ruoka- ja juomatottumukset ovat muuttuneet hurjasti, ja moderni ruokahifistelijä osaa arvostaa myös innovatiivisuutta ja pieniä nautintoja. Kristian näkee muutoksen ja uudistumisen rikkautena, mutta haluaa vaalia myös perinteitä.
– Oman äidin kaalipataa ei voita mikään, toteaa Kristian lopuksi.
Mikä sitten tekee Kristianin lohikeitosta erilaisen kuin muut? Tule kesällä testaamaan niin tiedät!
Löysitko sivulta etsimäsi?