Historiallisesta Malmgårdin kartanosta elämyksiä ja laatuluomua
Loviisan maaseudulla, vain alle tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkisedulta pääset tutustumaan ainutlaatuiseen renesanssilinnaan, olutpanimoon ja luomutilaan. Malmgårdin kartanon herra kreivi Henrik Creutz, luomuviljelijä ja kartanonherra 13. sukupolvessa kierrättää matkailijoita linnassa ja kertoo sen historiasta, sekä luomutilan toiminnasta.
– Kartanolla on pitkä perinne aina 1600-luvulta saakka. Toimintaa ollaan muutettu aina aikojen saatossa, mutta keskeistä on aina ollut kartanomatkailu, luonnonmukainen viljely, opastetut kierrokset, luomutuotteiden ja oluiden tuotanto ja myynti. Olemme perheyritys ja perhe on hyvin keskeisesti mukana yritystoiminnassa. Vastuullisuus tarkoittaa meille myös välittämistä työntekijöitä kohtaan, Henrik kertoo.
Muinaisviljoja viljelevä Malmgård luottaa luomun imuun, eikä syyttä. Samalla toiminnasta jää asiakkaille ja itsellekin hyvä mieli.
– Teimme jo 90-luvulla päätöksen, että haluamme viljan viljelyssä pois kemiallisista lannoiteaineista. Asiakkaat kiittelevät aina vuolaasti luomutuotteiden runsautta, Henrik kertoo.
Elintarvikealalla toimivassa Malmgårdissa suhtaudutaan luonnollisesti puhtauteen ja turvallisuuteen vakavasti.
– Toimintamme luonteesta johtuen olemme varsin tarkkoja säännöistä ja niiden noudattamisesta. Putiikin ja koko tilan pitää olla siisti, ja tämä ulottuu myös myytävien tuotteiden esillepanoon, pakkauksiin, hyvään ruokaan ja hyvään asiakaspalveluun. Siisteys, laadukkaat tuotteet ja hyvä palvelu ovat myös imagollisesti meille tärkeitä asioita, Henrik kertoo.
Malmgårdin puodissa myydään omien luomutuotteiden lisäksi myös muiden paikallisten yritysten tuotteita.
– Kerromme putiikin ryhmävieraille aina mistä tuotteet tulevat ja mikä niiden tarina on. Me tunnemme jokaisen tuotteen alkuperän, ja on mahtavaa nähdä, miten asiakkaitakin kiehtoo nämä tarinat, Henrik kertoo.
Paikalliset verkostot ja yhteistyö muiden seudun yrittäjien kanssa ovat Henrikille ja Malmgårdin väelle muutenkin lähellä sydäntä. Työntekijöitä palkataan omalta seudulta, tapahtumia järjestetään myös paikallisille, ja kartanon toimintaa kehitetään yhteisöä tukien.
– Paikalliset kohtaavat toisiaan Malmgårdissa esimerkiksi joulun alla ennen juhlakauden alkua. Putiikki on avoinna ympäri vuoden, vaikka kesä onkin meille luonnollisesti sesonkiaikaa. Syyskuussakin meillä käy vielä ryhmiä, ja meidän tavoitteena on pidentää kautta lokakuun loppuun saakka, Henrik kertoo.
Majoitustoimintaa Malmgårdissa ei ole, joten he suosittelevatkin mielellään seudun majoituspaikkoja vierailleen. Maakuntarajoista matkailija ei välitä, joten kaikki Itärannikon palvelut täydentävät hyvin matkakokemusta.
Malmgårdissa vaalitaan myös kartanomiljöiden kulttuuriperintöä esimerkiksi toimimalla European Historic Houses -verkoston aktiivisena jäsenenä.
– Usein kartanoon tupsahtaa matkailijoita, jotka haluavat nähdä mahdollisimman monta kartanoa Suomessa tai jopa koko Euroopassa. Silloin tulee aina tunne siitä, miten voi omalla toiminnallaan olla osa jotain suurempaa ja vaalimisen arvoista.
Kaikesta tästä Malmgård viestii verkkosivuillaan, sosiaalisessa mediassa, tapahtumissa, kylteissään ja pakkauksissaan.
– Meidät on usein löydetty netistä jo ennen kuin paikalle saavutaan. Monet tietävät jo mitä haluavat tai mitä etsivät esimerkiksi puodin hyllyiltä. Mutta tärkeää on myös olla mukana tapahtumissa kertomassa ihmisille Malmgårdin arvoista ja perinteistä.
Tutustu Malmgårdin kartanon palveluihin ja piipahda vierailulle! Lämpimästi tervetuloa luomumatkalle Itärannikolle!
Löysitko sivulta etsimäsi?