Jännittävä Muumiseikkailu alkaa Merikeskus Vellamossa hiihtolomalla

Muumiseikkailu Rohkeus, rakkaus, vapaus! käynnistyy Merikeskus Vellamossa Kotkassa 14. helmikuuta juuri parahiksi Etelä-Suomen hiihtolomaviikon alkuun. Rohkeus, rakkaus, vapaus! on taianomainen seikkailu muumien elämänarvoihin ja filosofiaan.

Kaikenikäisille suunnattu näyttely kutsuu jännittävälle matkalle muumihahmojen kanssa. Seikkailu vie halki synkeän metsän kohti rauhaisaa Muumilaaksoa. Loikoilette rantakallioilla, sukellatte Taikurin hattuun, kiipeilette viidakossa, heräätte keskellä Taikatalven hiljaisuutta ja saatte kutsun kelluvan teatterin satumaisiin juhliin. Näyttelyn tunnelma on nostalginen, lohdullinen ja ilahduttava.

Sunnuntaina 16.2. erikoistapahtuma muumien ystäville

Näyttelyn – ja hiihtoloman – avajaissunnuntaina 16. helmikuuta klo 10–17 Vellamossa järjestetään muumien ystävien yhteinen tapahtuma, jossa on ohjelmaa on kaikenikäisille. Päivän odotetuimmat hetket koittavat taatusti klo 12.30–13 ja 14–14.30, kun halukkaat pääsevät yhteisesti tervehtimään Muumipeikkoa ja Pikku Myytä. 

Kello 12 alkaen auditoriossa katsotaan Tove Janssonin Kuinkas sitten kävikään? -kuvakirjaan pohjautuva animaatio. Kello 13–15 askarrellaan Kotkan lastenkulttuurikeskuksen järjestämässä Kaverikoru-työpajassa.

Muumien synttärien kunniaksi

Muumiseikkailu Rohkeus, rakkaus, vapaus! on juhlanäyttely, sillä ensimmäisen muumitarinan Muumit ja suuri tuhotulva (Småtrollen och den stora översvämningen) ilmestymisestä tulee tänä kuluneeksi 80 vuotta.

Näyttelyn kuvitus ja sitaatit perustuvat Tove Janssonin alkuperäisiin Muumi-kirjoihin. Taiteellisesta toteutuksesta ja näyttelyarkkitehtuurista vastaa kuvataiteilija Alexander Reichstein.

Muumitarinoiden taide ja lämminhenkinen huumori puhuttelevat kaikenikäisiä ympäri maailman. Ne heijastavat ystävyyttä, rakkautta, luonnon kunnioittamista, seikkailunhalua, tasavertaisuutta, suvaitsevaisuutta, vapautta ja rohkeutta.

Esillä myös Tove Janssonin vene

Merimuseo on sopii paikkana muumeille kuin nuttura Pikku Myylle, sillä meri ja sen myrskyt merkitsivät myös Tove Janssonille suurta seikkailua. Ne toimivat loppumattomana inspiraation lähteenä ja näkyvät Janssonin tarinoissa ja taiteessa loppuun asti.

”Viimeisenä kesänä tapahtui jotain anteeksiantamatonta; minä aloin pelätä merta. Suuret aallot eivät enää merkinneetkään seikkailua, vaan pelkkää pelkoa ja huolta veneen takia ja kaikkien muidenkin veneiden, jotka liikkuivat vesillä huonolla säällä”, Jansson kirjoitti kirjassaan Haru, eräs saari (1996).

Näyttelyssä pääse näkemään myös Suomen merimuseon kokoelmiin kuuluvan Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän Victoria-veneen, jolla pariskunta kulki rakastamaansa kesäpaikkaan Klovharun saarelle aina siihen asti, kunnes Jansson alkoi pelätä rakastamaansa merta.

Rohkeus, rakkaus, vapaus! Muumiseikkailu Merikeskus Vellamossa Kotkassa 14.2.2025–7.3.2027.